Måltiderne i vores levefællesskab
Hos Nordfyns Ungdomscenter mener vi, at vores måltider er meget vigtige. Vi sætter stor pris på samværet under måltiderne og den værdi, der skabes herigennem. Morgen- og aften-måltiderne foregår ofte i de mindre familie-køkkener, hvorimod frokost oftest foregår i et af vores store fællesområder, hvor vi alle spiser sammen, til stor glæde for både de unge og personalet.
Vi værdsætter sund og varieret kost. Her i levefællesskabet laver vi selv maden, både det kolde og det varme, og vi sørger altid for, at der serveres lækre retter, der er mættende og varierende, og hvor lækkert grønt er en selvfølge til hvert måltid. Den varme mad får vi oftest til frokost, og tilberedelsen foregår her i huset i løbet af formiddagen.
I køkkenet arbejder dygtige Lone, som er kost- og ernæringsansvarlig her på Nordfyns Ungdomscenter. Det er Lone, der står for at planlægge og lave den lækre mad, som vi alle nyder.
Når en af de unge har fødselsdag, er der tradition for, at de netop den dag bestemmer, hvilken varm ret der bliver serveret.
Herunder kan du se et eksempel på en menuplan for vores varme måltid for en uge.
Eksempel på menuplan
Menuplan
Mandag: Kylling i karry med grønsager og blomkålsris
Tirsdag: One pot nudler med squash og svampe
Onsdag: Kylling med broccoli-quinoasauté
Torsdag: Spidskålslasagne med råkost
Fredag: Menu bestemmes og handles i samråd med de unge
Lørdag: Menu bestemmes og handles i samråd med de unge
Søndag: Chili Con Carne med grønsager
Sund kost, skal der til
Sund kost er en af vores centrale værdier.
Vi tror nemlig på, at sund mad er afgørende for livskvalitet og giver overskud i hverdagen. Det er sund fornuft. Vi bliver hvad vi spiser og sund og grøn mad giver bare mere velvære.
Vi tror på, at alle mennesker mestrer dagen bedst med et stabilt blodsukker og et godt helbred. Derfor skal vi spise sundt og lækkert hver dag. Det skal helst være sammen med andre og gerne noget de unge har været med til at lave.
Vi bestræber os på at tænke sukker, hurtige kulhydrater og usunde fedtstoffer ud af kosten og i stedet lave velsmagende snacks og kager med sunde ingredienser – det giver masser af energi.
Vi tager selvfølgelig altid udgangspunkt i den enkelte ligesom i alt andet vi gør. Er der allergier eller andet – så tager vi højde for dette i tilberedningen.
Mad er meget mere end blot næring. Hos NUC mener vi, at mad også er en sanselig oplevelse, det skal smage skønt, og vi nyder, at der hver dag dufter af mad fra køkkenet, når maden tilberedes her i vores levefællesskab.
Mad er for os socialt, det er kærligt og det er samlende.
Derfor spiser vi sammen på NUC.
Det er selvfølgeligt altid frivilligt, men vi opmuntrer alle de unge til at deltage i de fælles måltider, fordi det styrker det sociale fællesskab imellem os.